DE VLIEGERMOLEN (Ab Schoemaker)
Wim Bosman regelde eind zestiger jaren alle optredens bij de Voorburgse Vliegermolen. Wim heeft veel bekende buitenlandse artiesten en bands naar de Vliegermolen gehaald. Het klapstuk was wel het driedaagse Popgala in 1973. Ook het concert van 'The Who' wordt nog vaak als bijzonder genoemd. Voor Voorburgse begrippen gebeurde er heel wat in de Vliegermolen.

Ab Schoemaker werkte in die tijd voor Wim, en was Wims rechterhand; hij regelde bijna alles voor Wims concerten.

Zo regelde hij het plakken van de affiches, reclame, kaartverkoop, bewaking, beveiliging e.d. De beveiliging werd meestal uitgevoerd door de trouwe bezoekers van Abs koffieshop Pinter, zoals Ricky Palm, Wil Bentvelsen, Jaap Brandwijk, Ruud Keizer, de neven Moleveld  (Krullen Harry en Blind Harry), de gebroeders Karelse en Oosterbaan, de Leidschendamse gebroeders De Vreede en vele anderen.

Wim organiseerde niet alleen concerten in de Voorburgse Vliegermolen, maar deed dat ook op andere locaties in het land. Ab plakte voor Wim door heel Nederland de affiches en is volgens eigen zeggen wel 500 keer door de politie opgepakt. Hij moest dan mee naar het politiebureau, alwaar hij een uurtje werd opgesloten. De bekeuring van 35 gulden ontving hij later per post op zijn huisadres. Alle plakspullen werden echter ook in beslag genomen. Ab was echter niet voor één gat te vangen, want op diverse plaatsen door het land, bij tankstations en ook bij kennissen had hij nieuwe spullen, stoffertje, emmertje en pakjes lijm liggen.

Het mooiste concert bij de Vliegermolen dat Ab zich kan herinneren, en hij heeft daar bijna alles meegemaakt, was dat van Focus met Jan Akkerman. Als hij er nu nog aan denkt, dan lopen de rillingen weer over zijn rug. 

Tijdens de soundcheck van de Police, ‘s middags voorafgaand aan het concert in de Vliegermolen, stond Abs oudste zoon Florian in een kinderwagen op het podium. Hij sliep niet en heeft nu nog een hekel aan hard geluid, maar welk kind kan zeggen dat hij bij de Police tijdens een optreden op het podium heeft gestaan?

Pop-gala (Wil Bentvelzen)

Het Pop-gala dat door de VARA en meerdere muziekcoryfeeën werd georganiseerd vond plaats in  Sporthal De Vliegermolen te Voorburg op 9 en 10 maart 1973.

Wil Bentvelzen, die als ordedienst medewerker in dienst van Willem Bosman aanwezig was bij dit gala vertelt: “Verschillende personen waren belast met de organisatie van dit gala zoals Harry Knipschild, die producent was en op de Spinozalaan te Voorburg woonde. Willem Bosman die destijds manager was van The Sandy Coast, was verantwoordelijk voor de organisatie in de zaal. Egbert van Hees was de regisseur die belast was met de televisieopname.

Het Pop-gala bevatte een scala aan artiesten waaronder Caz Lux, Living Blues en Super Sister die de Nederlandse bands vertegenwoordigden. Daarnaast waren er behoorlijk wat klapstukken die dit Gala opluisterden. Ry Cooder, Slade, Rod Steward en The Faces, waar Ron Wood toen nog deel vanuit maakte. Verder The Eagles, JJ Cale, Rory Callagher, en Chi Coltrane. Colin Blunstone trad eveneens op, zo ook Rod Argent die na de breuk met Collin en The Zombies zijn eigen band had geformeerd.

Als klapstuk aan het einde van dit gala trad the Who op.

Het muziekspektakel werd uitgevoerd op twee podia die aan weerszijde van de hal waren opgesteld. Roxy Music zou eveneens optreden ware het niet dat Brian Ferry zich afmeldde met een keelaandoening. Ringo Star was gevraagd het gala te presenteren maar vroeg op het laatste moment net zoveel gage als de duurste act (The Who). De organisatie had hier echter geen geld meer voor en heeft toen Willem van Kooten, alias Joost den Draaier, gevraagd of hij de presentatie voor zijn rekening wilde nemen. Op de vraag waarom Stevie Wonder niet is gekomen, kan niemand een antwoord geven. Het gerucht ging dat Stevie Wonder ook was uitgenodigd, maar deze zou zich hebben afgemeld i.v.m. een keelaandoening.

 

Uiteindelijk is het hele Pop-gala op televisie uitgezonden op 16 maart 1973.

Het is spijtig dat het gehele gala van de banden is gewist.